teisipäev, 22. september 2009

Viinamarjad ei ole hapud!

Kui Eestis on lõpule jõudmas kartulikorjamise hooaeg, siis Lõuna-Euroopas on alanud viinamarja korjamise hooaeg. Juhtus nii, et sattusin Verona lähedal vaatama, kuidas korjatakse neid magusaid marju. Viinamammud olid nii küpsed, et neid püüdes voolas magus mahl kätele ja muutis need kleepuvaks. Need söödud ülimagusad (ju mitte hapud) marjad pidid keele alla viima mmmmm.....
Verona lähedal asub piirkond, mida veiniasjatundjad teavad kui Valpolicella piirkonnana. Ühe tuntuma alaliigina on gurmaanidele tuttav täidlane Amarone vein. Kuidas see vein siis valmib? Esmalt on vaja kasvatada õige viinamari, mis antud juhul on tume. Sageli kuulub perekonnale maatükk, millel marjad kasvavad ja valmis marjad korjatakse ning need müüakse suuremale veinitootjale, kes marjadest mahla välja pigistab ja ära kääritab.

Marjadele esitatkse üsna kõrged nõuded. Kastidesse korjatakse neid ka kindel kogus, et need transportimisel ei laguneks. Eks veinigi puhul kehti tõsiasi, et algmaterjal peab olema kvaliteetne.
Huvitav oli teada saada, et natuke hõredamate marjadega kobar annab magusama veini - Recioto ja tihedama kobaraga Amarone. Recioto puhul viinamarjad kuivatatkse ehk siis tulemuseks on rosinavein, sihke õite magus ja eriti hää talvel kaminatule paistel pruukida.
Valpolicella kandis teevad veini ikka ka mõned väiketootjad. Selline soe pilt avanes just ühes sellises veinlas. Kahju, et pilt lõhna ei salvestanud - natuke käärinud ja läpatanud, aga samas mõnus. Kas sealt veini ka kaasa ostsin? Arvake!

3 kommentaari:

Archie ütles ...

Kas tõesti Lõuna-Euroopas tarbitakse ka veini? See on üllatus :) Hm, lennukiga vist palju seda kohvrisse ei pane.

Kadri Simson ütles ...

Oh need prisked päikest täis viinamarjad ei näe tõesti hapud välja.
Kuidas muidu maastik ja inimesed olid? Veini maigu kohta küsin siis, kui kohvriga Eestisse jõuad:)

Kristiina ütles ...

Itaalia oli väga tore. Tänu oma sõpradele nägin toredaid inimesi. Lisaks tegin palju lahedaid pilte. Kui tulen siis näitan. Veini ehk jõuab ka mõni tilk Eestisse. Kui soovite, võin säästa teile ka midagi :)