pühapäev, 13. september 2009

Peja/Peci võlud

Peja/Pec on Kosovo lääne-osas osas asuv Kosovo suuruselt teine linn. Kuulu järgi olevat seal kõige ilusamad tüdrukud-naised. Samuti peetakse sealt kandist pärit inimesi vaimult kõige karmimateks. Peja/Pec asub piirkonnas, mis albaania keeles on Dukagijni ja serbia keeles Metohija.
Lisaks asub Pejas/Pecis õlletehas. Mu endine kolleeg ütles, et ülal pildil asuvad torud on kõige tähtsamad torud Kosovos ehk siis seal produtseeritakse kesvamärjukest, mis nii mõnelegi eestlasele on meeltmööda.
Linn asub mägede jalamil, mis annab linnale ilusa ilme ning klaari õhu. See teeb Pejas/Pecis olemise igati mõnusaks. Pildil on näha mägede vahel nö auk, mida mööda läheb tee imeilusasse Rugova orgu. Linn ise on üsna pika ja multikultuurse ajalooga. Serblastele on linn ja seda ümbritsev piirkond oluliseks õigeusu keskuseks. Albaanlastele on see paik olnud tähtis Ottomani aegne kaubanduskeskus ning üks nende 19. sajandi rahvuslik liider Haxhi Zeka oli sealt pärit. Peja/Pec on olnud oma eksisteerimise ajal kaubandusteede ristumiskohaks. Kuid 1960ndate alguses alustas Jugoslaavia võim seda kohta industrialiseerima. Selle raames sai linn ka õllekoja. Suurem osa tehastest-vabrikutest jäid küll linnast välja. Kesklinna ehitati 1980ndate alguses pangahoone, mida pean üheks koledamaks nö sovjeedistiili ehitiseks. Õnneks on see nii halvas olukorras, et seda praegusel hetkel ei kasutata.
Kümne aasta taguses konfliktis sai Peja/Pec väga tugevasti kannatada. Nagu eelpool mainitud on see suhtelislet karmijoone ajajate piirkond. Lisaks on selles kandis kohati valitsev kanuun, mis meie mõistes on traditsiooniliste seaduste kogu. Vast kõige üllatavamaks on veel mõnedes perekondades valitsev veritasu. Olen ise jälginud kohtuistungit, mille süüdistatavad olid ära vaenujalal teise perekonnaga ning ära tapnud kaks venda.
Kuna Peja/Pec on Pristinast umbes kahe tunni kaugusel, siis tasub sinna ööbima jääda. Kesklinna hotelli Dukagijini terass on üks mõnusamaid hommikukohvi joomise paikasid Kosovos. Jugoslaavia ajal oli tolle hotelli nimi Metohija...

Kommentaare ei ole: