esmaspäev, 9. märts 2009

Nädalavahetus Mustamäel ehk Montenegro lumised mäed

Pärast pingelist nädalat on hea endale midagi lõõgastavat lubada. Seekordseks sihtkohaks oli Montenegros asuv Bianca spa. Teekond sinna peaks Prishtinast võtma umbes neli tundi, kuid me suutsime selle läbida seitsme tunniga. Millegipärast oli liiklus halb juba Prishtinas ja sama jätkus teel Peja/Peci suunal. Lisaks tabas meid mägedesse tõustes paks udu, millest läbi sõitmine oli samuti tegu. Aga parim osa saabus üleval piiril, kuhu oli paks lumi sadanud. Paks lumi tähendab ka üldjuhul lumme jäänud autosid ja seega liiklemise peatumist. Ühel hetkel tekkis mul tunne nagu oleks osaline Emir Kusturica filmis. Küll natuke aeglasemas, aga siiski.
Ega balkanlased oma kannatlikkusega hiilga. Ja kui olime ootamas järjekorras pääsemaks läbi kitsukesest lumisest teest, sõitsid lisanduvad autod meie kõrvale, mis muidugi korralikul põhjamaalasel hinge täis ajasid. Õigluse saavutamiseks lihtsalt seisin auto ette kui see liikuma tahtis hakata. Paar meest tulid välja ja püüdsid mind minema ajada, kuid ma ei liiknud. Lõpuks nad teatasid, et neil on autos bambino. No, seda bambinot polnud küll näha, kuid enne olid sealt vaid peenetel kontsadel preilid väljunud. Piiripunktis koputas autoaknale järgmine mees, kes palus ta auto mööda lasta, sest tal olevat autos dead person. Seda kadunukest me ka ei näinud. Kaastunne kui ta seal tõesti oli... Piinlik, kuid tol hetkel tundus see juba naljakas.
Meie eesmärgiks oli Kolašin, mis on kena mägiturismi linnake, millest vähem kui 10 km kaugusel asub kena mäesuusakeskus. Minulgi õnnestus esimest korda elus mägedest alla sõita. Eks punasest mäest alustamine nõudis esialgu elegantset tagumiktehnikat, mis õnneks suuri sinukaid ei jätnud. Aga vahva oli.
Kolašin on kena ja korras linnake, mille keskel asub kena purskkaev ja selle taga tõsine kommunismi võitlev monument ning selle taga üks koledamaid sovjeedistiilis ehitisi, mida olen näinud.
Millele selle hirmutise looja mõtles? Sellised sovjeedistiili ehitised näevad praegu eriti koledad välja, kuna nende eest pole ka viimastel aastatel hoolt kantud.

2 kommentaari:

Archie ütles ...

Kujutan elavalt ette kuidas kr on tige nagu herilane ja ei liigu tee pealt :)

Kyberviiking ütles ...

Just. Esiteks - tõde ja õigus!

Teisalt jälle - vorst vorsti vastu- kenad preilid oleks võinud ju järjekoha vastu vahetada küll.

Kolmandaks nürist kirvest ja kurest - kuhu sel "dead person"il kiire on?

Onupoeg Athos (viikingid ja musketärid on hingesugulased!),meenub,lahendas kiirustamise küsimusi Paljasjalgsete Karmeliitide kloostri taga.