pühapäev, 28. september 2008

Decani klooster

Olen olnud oma blogis üsna erapoolik ja ei ole kirjutanud serblastest Kosvos. Natuke püüan nüüd end parandada.
Decani Visoki Klooster asub Lääne-Kosovos Peja/Peci kandis. Tegemist on kena ja tervikliku kloostrikompleksiga, mida majandavad kenad ja sõbralikud mungad. Lisaks asub klooster looduslikult imelises kohas, Decani kanjonist ümbritsetuna. Kuna natuke kardetakse kloostri turvalisuse pärast, siis seda valvab Itaalia KFOR.
Decani klooster on üks suuremaid Serbia keskaegseid kloostreid. Pikkust sellel kenal ja imposantsel hoonel 36 meetrit ja kõrgust 29.
Kloostrit hakati rajama 14. sajandil, samast ajast pärinevad ka kiriku seinu kaunistavad freskod. Ottomani impeeriumi ajal sai klooster natuke kannatada, kuid üldiselt nautis teatud eriõigust ja kaitset. 15-17. sajandil oli klooster jõukas ja majandas end ära, st kasvatas viinamarju, tootis nahkköites raamatuid. Pärast on küll olnud raskemaid aegu, kuid oma tegevus on suudetud säilitada. Ka praegu teevad mungad rakiat. Muide ülal asuval pildil on ka munk, kuid too saleda ja kõhnana asub just puu taga.
Freskod on pärit nn kreeka koolkonna maalijatelt, kes on Balkanil palju kirikuid maailnud. Üldse on siin tugev gooti, romaani ja bütsantsi mõju. Keset Balkanit asetsevena pole see ju imekspandav.
Kloostris on ka avalikud teenistused neljapäeva õhtuti ja pühapäeva hommikuti. Luban, et korra jõuan ka sinna. Tol päeval kui külastasin kloostrit ei olnud meil võimalus sinna pikemaks jääda.

Kommentaare ei ole: