laupäev, 26. aprill 2008

Naabermaja mošee

Kuna Prishtinas ei loe tänavate nimed, tuleb leida oma piirkonna nö maamärk, mille järgi orienteeruda või mille juurde takso kutsuda. Minu juurde tulles on oluline teada, et naabermajaks on Xhamia mošee. Tänaval olles ei saagi aru, et see on mošee. Isegi ei märganud esimest korda siin käies ja testid erinevate inimeste peal kinnitavad sama. Ainuke, mida tähele paneb on tõenäoliselt araabiakeelne kirjutis.
Maja esimesel korrusel on väiksem hulgiladu. Teise ja kolmanda korruse vahel on pühakoda ja viimased korrused peaks olema korterid. Ja nagu näete, on isegi minaretike, millel valjuhääldi. Viis korda päevas hüütakse sellest inimesi palvusele. See ei ole tühjalt seisev mošee, siin käiakse ikka ka palvetamas, õhtusel palvusel olen märganud umbes paarikümmet vanemat meest. Nad on sageli varem valmis kui muezzin neid salahile hüüdma hakkab. Sageli toovad nooremad palvetajad autoga kohale ja ise sõidavad edasi.
Kuna valjuhääldi on mu akendega ühel kõrgusel, võite ette kujutada kui tore on kusagil 4-5 vahel hommikul kuulda järgmist sõnumit*:

4x Allah hu Akbar God is the Greatest
2x Ash-hadu allā ilāha illallāh I bear witness that there is no lord except God
2x Ash-hadu anna Muhammadan rasūlullāh I bear witness that Muhammad is the Messenger of God
2x Hayya 'alas-salāt Make haste towards prayer
2x Hayya 'alal-falāh Make haste towards welfare
2x Hayya 'alā Khair al-'amal Make haste towards the best thing
2x Allah u Akbar God is the Greatest
2x Lā ilāha illallāh There is no Lord except God

Tõenäoliselt suudan seda varsti ka ise ette kanda. Hüüd kestab natuke üle kahe minuti. Enne seda tuleb natuke raginat valjuhäädist, millele järgneb ülaltoodu.
Siinseks suveniirihitiks pidi olema mošeekujuline äratuskell, millest adhan kostab. Kes soovib, andku teada, toon!

* allikas Wikipedia

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Kui ma kunagi ammu-ammu (1993) Istanbulis käisin, siis oli sama jama. Varahommikul hakkas mošeest hõikeid tulema. Õnneks harjusime nii neljandaks ööks sellega ära :)

Jaaguar ütles ...

Jah, palun too mulle see mošee-äratuskell, kui järgmine kord Eestisse satud ja kotis vaba ruumi on.
Võiksid mulle ka oma sealse meili saata.
Olavi