pühapäev, 21. november 2010

Roosid Balkanilt


Roosikasvatus on mulle alati seostunud suure töö ja vaevaga ehk siis neid tuleb õigel ajal lõigata, katta, poputada ning vastutasuks saab mõnepäevase silmailu. Kuid siin, Balkanil, imestan, kuidas roosid lihtsalt kasvavad. Ja mitte ainult ei kasva, vaid ka õitsevad pea detsembrini välja. Ülemine pilt on üles võetud üleeile Edela-Kosvos Suvarekas ühe koolimaja hoovis. Ehk kui Eestis on roosid talveunne pandud, suvatsevad mõned siin õitseda ja pungi näidata.

Kõige hämmastavamad roosid kasvavad Pristina ühel peamisel tänaval, kus sõiduradasid eraldavad roosid. Jah, nad on enamasti tolmused või sopased, aga nad on seal - kasvavad ja õitsevad ning keegi neid eriliselt hoolitsemas ei käi. Nendest okkalitest iludustest mööda sõites olen mõelnud, et äkki peaks isegi roose kasvatama hakkama.
Pildil õitsemist ootavad nupud ja ka alumine avanenud õis(eelmise nädala pilt) asuvad Skopjes.

Kuid jah, Balkanilt peaks vist kliima Eestisse kaasa võtma, eriti siinse novembrikuise ilmastiku, mis laseb ilma suuremate vammusteta ja saabasteta ringi kõndida. Euroopa Liit võiks lisaks majandusküsimustele ka kliimaühtlustamisega tegelema hakata. Oleks aus vähemalt põhjapoolsete liikmesriikide suhtes.