pühapäev, 6. juuni 2010

Kaks tähelepanuväärset hoonet Pristinas


Virtualturist.com reastas eelmisel sügisel maailma kümme kõige koledamat ehitist. Minu praeguses kodulinnas asuv raamatukogu mahtus koos näiteks maineka Pompidou keskusega sellesse esikümnesse.
Siinne rahvusraamatukogu avati 1982. aastal ja oli loodud horvaatia arhitekti Andrija Mutnjakovici poolt. Hoonet vaadates tekib tunne, et ehk ta oli inspireeritud aheldatud kosmoseajastust. 99 valget kuplit justkui püüavad avarustesse püüelda, kuid maja katvad "ahelad" hoivad neid justkui tagasi.
Mu kohalikud sõbrad rääkisid loo, kuidas hoone avamisel kõrge Jugoslaavia ametnik avaldas lootust, et hoone saab kunagi ka valmis ja maja katvad trellid eemaldatakse.
Nagu teate välimine ilu pole oluline, vaid ka sisemine. Hoone intrejöör on täiesti viisakas. Lisaks sisaldab raamatukogu Albaania kultuurile olulisi teoseid.

Ühes varasemas postituses näitasin pilte uue valitsushoone aknast, kuid ei näidanud valitsushoonet ennast. Palun vaadake, see keskel asuv beežikas hoone sinakate akendega ongi uus kodu mitmele ministeeriumile.

2 kommentaari:

Kyberviiking ütles ...

Aga mulle see raamatukogu meeldib!

See meenutab mulle neid õndsaid aegu, kui ulmekad olid veel ulmekad, mitte psühhodraamad.

Konkreetselt viitan telesarjale "Battlestar Galactica." Aga mitte see jama, mida hiljuti eetrisse paisati, vaid see varasem, mida vastupanuvõitlejad Soome TV vahendusel vaatasid, kus cylonid olid äratuntavalt robotid ja asju lahendati kosmosehävitajate abil nagu kord ja kohus.

Foto on ka õnnestunud - täpselt nagu vaade pealaevale baasi naasva kosmosehävitaja kokpitist.

Kadri Simson ütles ...

Kus sa lendasid, et selle raamatukogu nii hästi pildile said?