kolmapäev, 17. veebruar 2010

Palju õnne teisel sünnipäeval!


Kosovo tähistas täna oma teist sünnipäeva. Juba eelmisel nädalal hakati autodele lippe müüma - hittideks olid jätkuvalt Kosovo, Albaania ja USA lipud, natuke hulka ka Saksamaa lippe. Õhtul, umbes kuue ajal pani politsei Pristina kesklinna kinni, et lasta inimesed rahulikult patseerima ja Ema Teresal ülesseatud laval toimuvat jälgima.
Presidendi vastuvõtt peeti siin maha eile Grand Hotellis, mis on endale küll viis tärni katusele seadnud, kuid tegelikkuseks on õitsev sotsialismiaega meenutav öömaja.
Kuna Kosovo riik on noor ja seda tunnustatud siiani 65 riigi poolt kuid Kosovo iseseisvust pole veel tunnustanud 127 ÜRO liikmesriiki. Sellise hulga riikide mittetunnustamine teeb selle noore riigi maailmapoliitikas osalemisel keeruliseks. Arvestama peab ka sellega, et kaks suurt - Hiina ja Venemaa on lubanud Kosovot mitte tunnustada. Lisaks on hetkel rahvusvahelises kohtus käimas juriidiline vaidlus, kas Kosovo iseseisvuse väljakuulutamine vastas rahvusvahelisele õigusele või mitte.
Just noorus on see, millega Kosovo püüab tähelepanu püüda. Nimelt on Kosovo vanuselt noorim rahvus Euroopas. Oktoobris alustati Kosovo tutvustamiskampaaniat, mis just rõhutabki siinse rahvastiku noorusele.
Rahvusvahelise PR-kompanii ja ligi 6 miljoni Euro kulutamine andis tulemuseks järgmise videoklipi: Kosovo the young Europeans
Samuti levis hoogsalt selle paroodia: Kosovo, the funny Europeans

Kommentaare ei ole: