pühapäev, 8. veebruar 2009

Sutsakas veinikeldrisse

Lõppev nädal on üsna hoogne olnud. Kaks ööd veetsin Skopjes, kahel ööl tantsisin hoogsalt, käisin ka spa-s ja korra jõudsin ka Montenegros käia. Viimase pealinna Podgorica külje all Sipcaniki mäe sees asub imposantne veinikelder, mis on 356 meetrit pikk.
Veinikelder on rajatud endisesse Jugoslaavia lennukite hoiukohta. Mu arvates suurepärane kasutus endisaegsele militaarobjektile. Kindlasti on sellest ka välispoliitiliselt rohkem kasu kui väsinud lennukitest.
Väidetavalt on selles keldris ideaalsed tingimused veini hoiustamiseks. Aasta läbi ilma kunstliku soojenduse või jaheduseta on seal temperatuuriks 17-19 kraadi ja niiskus püsib seal 70-80%. Keldri väljanägemine oli kena ja puhas. Omanikud tundusid ka väga sõbarlikud ja toredad. Oma osa keldri kasutusele võtuks on andnud ka Euroopa Liit.
Kokku on selles tunnelikujulises keldris ruumi veinidele 7000 ruutmeetrit ning sellele pindalale mahub tervelt kaks miljonit liitrit veini. Sellest kogusest maitsesin vähem kui pool liitrit. Uus kelder on andnud hoogu ka veinide kvaliteedi parandamisse. Hea oli. Lähemalt leiab Plantaže veinide kohta infot siit.

Kommentaare ei ole: