laupäev, 12. juuli 2008

Prizren - Kosovo pärl

Prizrenit peetakse Kosovo kauneimaks ja eripäraseimaks linnaks. Linnas on segunenud mitmed kultuurid, näiteks on arheoloogilisi leide on dateeritud umbes 520-500 eKr. Ehk oma jälje on jätnud roomlased, bulgaarlased, bütsantslased, türklased jne.
Kummaline, kuid linna õhustik on täiesti erinev Prishtinast, Prizren mõjub olemuselt ülikoolilinnana. Suurt ülikooli siin ei ole, mõned erakoolid vast, kuid need ei ole suure mõjuga. Kindlasti annab ka linna läbiv jõgi linnailmele palju juurde. Siin Prishtinas pesitsedes olen hakanud mõistma kui palju annab veekogu linnale juurde. Prishtina on vist ainuke Euroopa pealinn ilma loodusliku veekoguta. Väidetavalt on siin jõgi olnud, kuid see on suunatud kanalisatsiooni.
Prizrenis on nii mošeesi, õigeusu kirikuid ja ka katoliku piiskopi residents (seal olen isegi sees käinud ühe ametliku visiidi raames).
Taamal paistab kirik 14-15. sajandist.
See sild on Prizreni uhkus. Ehitatud 16. sajandil, 1979. aasta keeristorm kahjustas silda väga tugevalt, kuid kolm aastat hiljem taastati sild kivi-kivi haaval.
Kindluse varemete juurde ronides võim lisaks väga ilusatele vaadetele näha ka sellist pilti. Ehk rahvustevaheline vaen on rikkunud erinevaid hooneid ja mõned kohad on jätkuvalt ohtlikud, st mineeritud. Kirikuidki valvavad KFORi sõdurid.

3 kommentaari:

Archie ütles ...

Tundub lahe linn olevat, pildid on ka hästi välja tulnud.

Sten ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kyberviiking ütles ...

Vahvad pildid tõesti.