pühapäev, 22. juuni 2008

Suvi käes

Suvi on tõesti kätte jõudnud. Prishtina tänavatel on näha ja kuulda uhkeid autosid. Pean silmas seda, et ringi vuravad nn tüpsuautod ja kabrioletid. Juba enne suve algust rääkisid siin pikemalt olnud inimesed, kuidas diasporaas elavad kosovlased suvel siia "käima" ja naisi otsima tulevad.
Diasporaas elavad k-albaanlased enamasti ei tööta just kõrgetel kohtadel Lääne-Euroopas (suuremad kogukonnad on Saksamaal, Shveitsis ja Rootsis). Tõenäoliselt koguvad aasta otsa raha ja siis rendivad auto oma edukuse näitamiseks. Ka variant end promoda.
Kolleeg rääkis loo, kuidas nägi omamaa numbrimärgiga autot, helistas sealsesse politseisse ja küsis, kas tegu võiks olla varastatud autoga. Selgus hoopis, et tegemist rendiautoga. Sellest loost ka alus arvata, et neid autod ei ole varastatud ...
Ülemisel pildil olev udupeen Mercedes seisis Prishtina tuntuima hotelli Grand Hotel'i ees. Autonumber tõotab menu! Muide, tegemist on Mercedesega, mis olla McLareniga koostöös tehtud ja peaks vähemalt 500 000 € (7,8miljonit krooni) maksma.
Teiseks suve tunnuseks on nn schätzied. Noorsandid valgete pükstega, kes telefonile vastates ütlevad: "Meine Schätzie!" See tähendab saksa keeles kullakest, musikest.
Aga maal tehakse heina. Läbi Kosovo sõites nägin kümneid heinakoormaid talveks tallele vuramas. Soe tunne oli neid vaadata, kuid tüütu koormate järgi venida.
Ilusat alanud suve!

2 kommentaari:

Kyberviiking ütles ...

Head Jaanipäeva esimest püha ka Balkanile.

Paluks kirjeldust, millist muusikat sealne noorsugu ka armastab. Muidugi, me teame, et autor ei jõua pingelise töö kõrvalt eriti kohaliku pidukultuuriga tutvuda ;), aga ehk midagi ikka on kõrvu hakanud.

Archie ütles ...

Ühinen Küberviikingi taotlusega teema osas ja omalt poolt sooviks lugeda põhjalikumalt veel järgmistest asjust:
1. shoppamine ja kaubandus pristinas - millised on kaubamajad ja supermarketid sealkandis
2. kohalikud meesterõivaste iseärasused
3. Kosovo ajakirjandus, mis tüüpi lehti ja zurnaale rahvas tarbib.
Loodan et ei küsinud korraga liiga palju, neid teemasid võib ju arendada vähehaaval, tasapisi.