pühapäev, 7. märts 2010

Kosovo relvajõudude algus


Skenderaj albaania keeli, Srbica serbia keeli. Selline on linn, mis on Drenica regiooni südameks. Piirkond on läbi aegade olnud vaene ja saanud ka palju kannatada.
Just sellest piirkonnast sai 1997. aasta detsembris alguse Kosovo Vabastusarmee - UCK (KLA - inglise keelne lühend) vastukaaluks tollasele relvavabale vastupanule. Esialgu baseerus armee rohkem perekondadele ja küladele kui keskkorraldusele. Samuti kasutati võitlemisel üsnagi klassikalist guerilla taktikat ehk siis rünnati ootamatult ja pärast rünnakut joosti minema. Praegune Kosovo poliitikaelu baseerub samuti UCK tegelastele, kes on nüüdseks erinevad parteid asutanud.
1998. aasta kevadel oli piirkonnas serblaste korraldatud rünnakud, mille tagajärjel hukkus rohkem kui poolsada inimest. Üks tuntum lugu on perekond Jashari hukkumine 5.-7. märtsil 1998. Kokku hukkus Prekazi külas 56 inimest, neist 41 kuulus Jashari perekonda ja 11 neist olid nooremad kui 16 aastat. Perekonnapeast Adem Jasharist on saanud Kosovo iseseisvuse ja ka relvajõudude sümbol.

Ülemisel pildil on näha Skenderaj munitsipaalvõimude kinnisvaraarenduse idee
Almisel pildil on jäädvustatud perekond Jashari memoriaal

1 kommentaar:

Aari ütles ...

See on midagi uut, et korrusmajadest mälestusmärk tehakse.

Uusarendused paistavad siinkandis üldiselt väga värvikirevad olevat. Kui tuttavatelt arhitektidelt uurisin, et millest säärased kirkad värvieelistused, kommenteerisid nad, et ju siis on sellistele toonidele Bauhausis ale olnud:)