reede, 16. oktoober 2009

Taaskord Bill Clintonist

Sõitsin täna Pristinasse Kosovo Põllu (Kosovo Polje/Fushe Kosove) poolt. Ehitatava ringtee keskel oli end sisse seadnud Bill Clinton plakatil. Nagu kirjast võite näha, on tegemist kangelasega, keda Kosovo jätkuvalt tänab.
Sel nädalal kinnitati ametlikult, et endine president tuleb novembri alguses siia. Meeldiva külaskäigu grotesk seisneb selles, et viisit kuulutati välja paar tundi enne temale pühendatud kuju avamist Pristinas Bill Clintoni bulvaril. Umbes sadakond meetrit eemal leidsin siis ka kuju, mis on veel avamata ehk siis valgesse ürpi mähitud, vaid üks lehvitav käsi väljas.
Kes Pristinas käinud peaks teadma, kus asub Bill Clintoni hiigelsuur plakat, kuju on paigutatud üsna selle jalamile. Kuju jättis nende suurte majade vahel väga väikese mulje. Kuju autor Izeir Mustafa kurtis sama, et kolmemeetrine skulptuur on suurte majade vahel proprtsioonist väljas.
Väidetavalt on härra Clintoni kuju olnud mitmeaastane projekt, mis algusest peale kohtas erinevaid takistusi. Mitmed teised kunstnikud on sõna võtnud ausamba kunstilise väärtuse või väärtusetuse üle ehk siis kuju polevat anatoomiliselt proportsioonis. Väidetavalt on kujul liiga suur pea, liiga suured käed, liiga ümber riided. Kui on huvi, võin ka ilma linata kuju kunagi pildile püüda.

1 kommentaar:

Archie ütles ...

ikka on huvi, eriti neil kes Bill Clintoni bulevardil ka ise kõndinud